Naturell Honung

Kan användas i matlagning och bakning. Det räcker att ta hälften så mycket honung som socker. Bröd bakat med honung blir saftigare.

Revben i ugn

  1. 2½-3 kg revben skäres i lagom stora bitar.
  2. 5 tsk hela vitpepparkorn mals och blandas med 9 tsk salt som lägges i en stor plastpåse ( minst 5-liters)
  3. Lägg köttet i påsen och blanda runt så kryddorna fördelas över köttet.
  4. Smörj en braspanna och lägg i köttet.
  5. Blanda därefter 3 dl vatten och 2 dl honung samt soja efter önskad färg.
  6. Pensla köttet på ovansidan med blandningen. Sätt in köttet i ugnen i 200 gr ca 30 min.
  7. Tag ut köttet och vänd bitarna. Pensla med resten av honungsblandningen. Klyfta 3 matäpplen och lägg i pannan samt 1 påse katrinplommon. Sätt in pannan igen i 30 min. (tills köttet har fått fin färg)

Härliga Muffins

  • 150 g smör
  • 0,75 dl honung
  • 2 ägg
  • 1dl mjöl
  • 125 g cocos
  • 50 g mörk choklad ( hackad)
  • 50 g hasselnötter ( hackad)
  • 1 tsk bakpulver
  1. Smör och honung röres poröst.
  2. Tillsätt ett ägg i taget
  3. Blanda mjöl, cocos och bakpulver och rör ner det. Tillsätt sist nötter och choklad.
  4. Hälles i formar.
  5. In i ugn 200 grader i 12-15 min.

Äppelkaka

  • 4 koppar skurna äpplen
  • 2 ägg-bryts över äpplena
  • 1 kopp honung
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 1 kopp hackade nötter
  • 2 koppar mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ kopp olja (gärna raps)
  1. Alla ingredienserna röres samman.
  2. Hälles i form
  3. Gräddas i ca 35 min i 200 graders värme.

Musli

  1. Fyll en braspanna med olika sorters gryn och fröer såsom:
    Fiberhavregryn
    Rågflingor
    Linfrö
    Solroskärnor
    Vetekli
    Du kan även hacka i nötter eller mandel.
  2. Ta 2 msk honung och lös upp det i 3dl ljummet vatten.
  3. Häll blandningen över muslin och rör om.
  4. Sätt in i ugnen i 175 gr och rosta i ca 1 timme. Rör om var 15:e minut.

Muslin ska vara lite knaprig då den är färdig.

Morotskaka med honung

  • 3 ägg
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl neutral olja
  • 3 dl grovrivna morötter
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr:

  • 200 g philadelphiaost
  • 2,5 msk honung med citronsmak

Sätt ugnen på 175 grader
Skala och riv morötterna grovt. Hacka mandeln (behöver ej skalas)
Om honungen är fast, värm så den går att röra.
Vispa samman ägg, honung och olja. Tillsätt morötterna och mandeln. Rör samman resten av de torra produkterna och rör ner dem i smeten.

Smörj en långpanna, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Rör samman färskost och honung och bred på kakan då den svalnat.

Grillolja – utan en massa tillsatser

  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl sesamolja
  • 2 msk ostronsås – se bild nedan. (Finns på Willys och i asiatiska affärer)
  • 2 tsk salt
  • rikligt med svartpeppar
  • 2 msk honung
  • 1 msk ketchup
  1. Blanda alla ingredienser i en skål.
  2. Rör om tills allt blandats ordentligt.
  3. Vänd köttet i marinaden och låt köttet ligga i kylen några timmar.
  4. Grilla och njut!

Receptet har vi fått av Tommy Svensson, utbildningscenter.

Oyster-Sauce