Gott på smörgås, i te, marinader , 1-2 tsk i creme fraiche som en dressing.
Stek en bit laxfile eller kycklingfile. Salta och peppra. Stryk på lite citronhonung efter stekning. Det ger en härlig smak.
Honungskola med citronsmak
- 1½ dl honung med citronsmak
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt honung grädde och socker.
- Koka utan lock under omrörning tills smeten håller kulprov.
- Häll upp smeten på en oljad plåt.
- Låt svalna något och skär sen upp i bitar.
- Förvara i kylskåp.
Morotskaka med honung
3 ägg
1,5 dl honung
1,5 dl neutral olja
3 dl grovrivna morötter
4dl vetemjöl
1 dl hackad mandel
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Glasyr:
200 g philadelphiaost
2,5 msk honung med citronsmak
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och riv morötterna grovt. Hacka mandeln (behöver ej skalas)
- Om honungen är fast, värm så den går att röra.
- Vispa samman ägg, honung och olja.
- Tillsätt morötterna och mandeln.
- Rör samman resten av de torra produkterna och rör ner dem i smeten.
- Smörj en långpanna, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Rör samman färskost och honung och bred på kakan då den svalnat.
Glass med honung
3 äggulor
6 msk honung smaksatt med citron
3 dl turkisk yoghurt
4,5 dl vispgrädde
Rör honung och yoghurt. Tillsätt äggen. Vispa grädden hårt och rör ner i smeten. Frys sen minst 6 timmar . Tinas 30 min. innan servering